Matpakkemamma

Me har ein skjevelei liten gut - alle skjever kjem heim så godt som urørte anten det er kaviar, leverpostei, skinkeost eller kvitost som toppar dei.

 

Difor, når avkommet trugar med matstreik i barnehagen, må mor trekke andre kaniner opp av flosshatten, andre ess fram frå ermet. Løysinga her i heimen har blitt å laga ein liten boks salat (agurk, paprika og babymais), ein liten boks full av gryn - og innimellom ein miniboks med kokt egg. I tillegg til ei lita skjeve eller eit knekkebrød. Varisjon er hovudingrediens, og det er langt kjekkare å eta mat som ser innbydande ut!

 

 

Dagens matpakke


En husmors kokkeleringer

Innimellom er det lov med litt sjølvskryt, og då husmora i eigen høge person klinka til og laga eksotisk middagsmat i dag, dufta det så forlokkande at til og med dei kresne småtantene kom springande og trygla om å få eta med oss. Dermed var det duka for hyggelig middag for fem, med levande lys på bordet og mykje godt å eta.
Kanskje ein aldri så liten overdrivelse at småtantene kom springande, nærmare sannheten er vel at dei ikkje ville ha den sjølvfiska lyren som mormor skulle kokkelere i andre etasje.
Uansett, middagen smaka himmelsk og no ligg Vincent og eg strake på sofaen og ser Fantasiens Flyttefolk. Pappaen tar oppvasken, herlig. Snart skal me ut i sola og finne på noko moro. Snakkes!

 


Crispy Chicken
I tillegg til vanlig kyllingfilet, ris og bretagnesaus

 


Kokken sjæl

 


Middagen falt i smak hos alle,
kokken er svært nøgd!

 


Oreokakebakar

Uret lysar 13:38, Vincent kviler og eg har akkurat pynta ferdig Oreokaka. Eg elskar effektive dagar med innhold, og i dag har me allereie rukke å bake Oreokake til svigerfars (og Norges) bursdag i morgon, samt vore på kaffibesøk hos oldebestane i eit par timar. Etterpå skal me i middagsbesøk hos Dalebestane, men først er det tid for Oreokjeks, kaffi og Panserhjerte! Ha ein fin søndag!


Oppskrifta finn du her.


Sunn - enn så lenge

Sidan eg er blitt kjernesunn og treningsflink på liksom, lagde eg tidenes kveldssnacks til Farmen. Gulrot, agurk og rømmedressing er iallfall hakket sunnare enn dip, chips og sjokolade, sjølv om det er det magen min egentlig skrik etter. Kjennes iallfall bra å spisa sunt, sjølv om eg ikkje blir særlig mett. Den som hadde hatt eit glas brus og ein sjokolade!
Wash away the snow

Det var umenneskelig herlig å kjenna regn mot ansiktet igjen, og eit øyeblikk vurderte eg å bli ståande for alltid. No kan det godt regne som berre juling, ein ny syndeflod hadde ikkje vore meg i mot. Velvel, i dag er det fredag - iallfall kjennes det sånn. Me har nemlig vore på handel med oldebestane med påfølgande vafler, berlinerboller & kaffi, just som me pleier om fredagen. For øyeblikket er eg dog i overkant mett etter deilig middag; heimalaga kyllingbaguettar med salat, mais og ost. Absolutt ein middag å anbefala, endo så kresen eg er. No er det iallfall på tide å gi Vincent kyllingmiddag, før ein herlig ettermiddag med avslapping og leik står for tur.


Mmm, kyllingbaguett med ost, mais, salat og Denja baguettesalat med kylling curry!Cupcakes.

Bakeånden slo til igjen, cupcakes (sjokolademuffins) med frostingoppskrift henta frå berømte Magnolia Bakery i New York - kor Sex and the City-gjengen kjøper sine muffins i serien. Om førti minutt skal eg sleppa alt eg har i hendene og henslenga meg i stresslessen og la damene fra Frustrerte og Private Practice forføra meg. Ikveld med cupcakes på bordet, deilig!

VANILJESMØRKREMGLASUR
(nok til ~12 muffins)

110 g usalta smør
9-10 dl melis
0,75 dl melk
1 1/2 ts vaniljesukker

Ha smøret i bolle og tilsett melk, vaniljesukker og halvparten av melisen.
Bland til det er glatt og kremete.
Hell gradvis i resten av melisen, tilslutt skal glasuren bli ganske tjukk.
(Ha i konditorfarge om du vil.)


cupcake

Oreokake.

Fredagskveld, og eg er aleina heima. Vincent søv i vogna si, og Christian jobber igjen. The Voice smyg fengande tonar ut av tven og eg har for ein gongs skyld trent. Really. Skal fortelje seinare. Anyways, sidan bakarhatten kledde meg så utrulig godt hin dagen,  og resultatet blei såpass smashing, tenkte eg - snopesjuk som eg er - at eg skulle legga ut oppskrifta på Oreokake.

OREOKAKE

4 pakkar (esker) Oreokjeks
100 g smelta smør
225 g Philadelfia
2,5 dl melis
3,5 dl piska krem (frå 1 boks fløyte)
2,5 ss sukker
1 pose sjokolademousse
2 dl melk (til moussen)

Legg til side ca 4-5 kjeks til kakepynt.
Legg resten av kjeksa i ein pose og smuldra dei til smular ved hjelp av kjevla.
Smelt smør og hell over kjekssmulane og bland så det kan smørast ut i ei form (rund form, ca 24 cm)

Miks Philadelfiaen med melis så det blir ein luftig og kremete masse.
Lag krem med sukker, og bruk ca halvparten av kremen til å røra forsiktig inn i ostemassen.
Smør massen over kakebotnen.

Miks sjokolademousse som vist på pakken.
Smør på kaka og sett i kjøleskap til den er stivna (omtrent ein 1/2 time).
Legg resten av kremen på toppen tilslutt og pynt med knuste kjeks!

oreo


Middagstips.

Til Ragnhild

Har du nokon gong vore med å åte kjøttdeig & spaghetti hos bestemor og bestefar? Eg hugsar ikkje om du har, men uansett, bestefar lagar min absolutte favorittkjøttdeigssaus. Derfor skulle eg i dag utretta eit aldri så lite mirakel ved å hoppa etter Wirkola, i eit desperat forsøk på å kunne leggje enno ei fantastisk og enkel oppskrift til på vår leiligheitsmeny. Det gjekk så där.

middag2

Nokon gong sett Rottatouille? Animasjonsfilmen om rotta som er kokkeleringsgud? Eg kjente meg litt sånn idag. Iallfall i begynnelsen, når alle matvarene stod hulter til bulter på disken og eg blanda villig vekk både mjølk, tomatpuré og jevning saman med kjøttdeigen i steikepanna. Deilige dufter steig frå steikepanna mi, og eg stakk barnslig ei teskjei oppi og smakte til. Forresten har eg alltid hatt litt angst når noko anna enn kjøttdeig skal oppi steikepanna, og eg må innrømma at eg er bra skeptisk til korleis smaken vert når ein slår mange forskjellige ingrediensar saman til eitt. Eg er slett ingen "godt aleine = godt ilag"-type. Dog, med litt knall og fall og Christian og Pusi (på Pusi, les: tiggar) som hjelpekokkar, vart min versjon av kjøttdeig & spaghetti slett ikkje verst. Ikkje like god som bestefar sin, og eg hadde kanskje ikkje gitt meg sjølv ei stjerna i Michelinguiden enno, men det er jammen ikkje lenge til.

middag

Klok av skade:
- Det er ikkje lurt å gå frå kjøttdeigssausen på steikeplate med full varme. Spesielt ikkje sidan den inneheld store mengder melk som lett svir seg i botn. Gjer det aldri, sjølv ikkje om det berre er for å vekke kjærasten og tar toppen to minutt.

- Hiv aldri for mykje buljong oppi til å byrje med. Stol ikkje blindt på oppskrifta, buljong må nemlig smakstilsetjast. Om ikkje smakar heile blandinga salt, salt, salt. Om uhellet er ute: depp ei lita stund og forsøk å spe på med uante mengder melk, fløyte og jevning for å blande ut smaken.

KJØTTDEIGSSAUS

1 kjøttdeig
Løk
- steikast ilag.

1/2 - 1 tomatpuré
Melk
- spe ilag til blanding på ca 1/2 liter

Jevning, av 2 ss kveitemjøl rista i vatn
Pepper
1-2 ts lys buljong
Fløyteskvett

La småkoke ca 15 min

An apple a day.

Eg er husmormateriale. Det vil eg absolutt påstå. Idag har eg nemlig baka to eplekaker. Eplekaker av sjølvhausta (Amalie&Martine, bilete under) eple frå bestefar sin hage. Ei ordentlig eplesmuldrekake, just som eg likar den. Lett å lage og med ein liten smak av himmelen. Eg lovar.

For utan å ete meg rimelig mett på eplekake til Torsdagsklubben, har eg i kveld vore på tur med Håkon. Ufatteleg kor mange gongar me har gått den same strekninga, gjennom høljregn, snøstorm, vind, yr og sol. Alt me under stjernene har diskutert, snakka om, sladra om... innhaldsrike turar krydra med nordlys, fontener opp av kommalokk, kebabpizza til nista (mista i vegen), og ikkje minst Åge. Den som hadde hatt innebygd skritteljar/kilometerteljar!

eple


EPLEKAKE

200 g sukker
200 g mjøl
100 g smør

3-4 epler
Sukker og kanel.

210 grader i ca. 20 min.

Bland sukker, mjøl og usmelta smør.
Legg blandinga og eplebitar lagvis.
Strø sukker og kanel på toppen.

Matprat.

Det er ikkje sjeldan at eg gjennom årenes løp har forbanna meg over middagen som har blitt servert heime, nettopp fordi eg er så kresen. Det er ikkje mamma sin feil, for eg skjønnar inderleg godt at det ikkje er lett å tilfredsstilla smaksløkane til ein familie på fem, deriblant to superkresne avkom. Difor har eg alltid tenkt som så at alt skal bli mykje lettare når eg får laga min eigen middag kvar einaste dag. I det store og vide har eg fantasert om rykande tomatsuppe annakvar dag, rømmegraut kvar laurdag og lekre, eksotiske rettar med spicy duft. Dessverre har kreativiteten min når det gjeld kokkelering vist seg å ligga på null. Sjølv tar eg gjerne til takke med posesuppe, og eg vil påstå at eg er lett å tilfredsstilla, men når ein derimot er to så vert det litt verre. "Graut på ein tysdag?!" sa Christian og såg forskrekka på meg då eg foreslo ein enkel utveg på middagsproblemet vårt. Eg kan dog seie meg einig - verken graut eller posesuppe vert rekna som ordentlig middag. Problemet er berre det at eg kun kan komme på tre alternativ til ein skikkelig middag for oss! Kylling, ris og bretagne, taco eller jegergryta/anna gryterett. I forgårs enda me opp med jegergryta - til mi store begeistring, men det var berre fordi eg lova å laga maten medan han testa ut eit nytt spel til PS3.
Eg har mildt sagt lagt hovudet mitt i blaut mang ein gong for å komma på andre rettar som er verdt å innlemma i middagsrutinane våre, men det er ikkje lett, og kreativiteten samt dei eksotiske duftene uteblir enn så lenge. Nokon som har gode middagstips?

eple9


Hobbyvegetarianaren.

Eg er den mest kresne du kan tenkja deg når det gjeld mat. Det har eg alltid vore. Lista over mat eg ikkje likar er lengre enn herfrå til månen, medan maten eg faktisk et kunne vore skribla ned på ein postitlapp. For eksempel har eg aldri likt fisk. Ingen form for fisk faktisk, sjølv om nokre typar går ned med naud og neppe. Eg et omtrent ingen former for kjøtt eller pølsa, og iallfall ikkje store kjøttdeigsklumpar - dei bør helst ikkje vera større enn eit punktum. Steiking av kjøttdeig er altså min jobb i heimen. Det er mange andre saker eg heller ikkje likar, men i middagsrettar er kjøtt og fisk rimelig obligatorisk med mindre ein er vegetarianar. Noko eg ikkje er.
Det er lite fordelaktig å vera matkresen når ein er gravid. Her ein dag hadde bestefar, hvis store fortviling er at eg ikkje likar fisk, skåre ut ei avisnotis til meg. Gravide trenger feit fisk, var overskrifta, og notisen inneheldt - kort oppsummert - kva typar feit fisk er og kvifor gravide spesielt bør passa på å få i seg nok feit fisk. Fisk gjer nemlig barnet meir intelligent. Det heile enda i eit minikurs i forskjellen på feit og mager fisk, eit utval av fleire feite fisketypar som passa til middag, samt røykt blåkveite til middag neste dag. Mine systre lo forresten hysterisk, dei førestilte seg nok ein diger klump av ein fisk.
No må eg for all del ikkje misforståast. Eg er nemlig fryktelig glad i mat og kunne glatt åte heile dagen. Problemet mitt er berre at eg likar feil type mat, for lite sunn mat. Eg kunne lett åte ris og bretagne til middag kvar bidige dag, åte skjeva med sjokade til frukost heile året og for alltid hatt rullekaka og eple som mellommåltid.

eple5Mitt navn er Silje, jeg er 23 år og bor på Stord sammen med familien min.

Dette er mitt pusterom hvor jeg deler det jeg har på hjertet.

Spørsmål? Kontakt meg på silje.tillung@gmail.com