Matpakkemamma

Me har ein skjevelei liten gut - alle skjever kjem heim s godt som urrte anten det er kaviar, leverpostei, skinkeost eller kvitost som toppar dei.

Difor, nr avkommet trugar med matstreik i barnehagen, m mor trekke andre kaniner opp av flosshatten, andre ess fram fr ermet. Lysinga her i heimen har blitt laga ein liten boks salat (agurk, paprika og babymais), ein liten boks full av gryn - og innimellom ein miniboks med kokt egg. I tillegg til ei lita skjeve eller eit knekkebrd. Varisjon er hovudingrediens, og det er langt kjekkare eta mat som ser innbydande ut!

Dagens matpakke










En husmors kokkeleringer

Innimellom er det lov med litt sjlvskryt, og d husmora i eigen hge person klinka til og laga eksotisk middagsmat i dag, dufta det s forlokkande at til og med dei kresne smtantene kom springande og trygla om f eta med oss. Dermed var det duka for hyggelig middag for fem, med levande lys p bordet og mykje godt eta.
Kanskje ein aldri s liten overdrivelse at smtantene kom springande, nrmare sannheten er vel at dei ikkje ville ha den sjlvfiska lyren som mormor skulle kokkelere i andre etasje.
Uansett, middagen smaka himmelsk og no ligg Vincent og eg strake p sofaen og ser Fantasiens Flyttefolk. Pappaen tar oppvasken, herlig. Snart skal me ut i sola og finne p noko moro. Snakkes!


Crispy Chicken
I tillegg til vanlig kyllingfilet, ris og bretagnesaus


Kokken sjl


Middagen falt i smak hos alle,
kokken er svrt ngd!


Oreokakebakar

Uret lysar 13:38, Vincent kviler og eg har akkurat pynta ferdig Oreokaka. Eg elskar effektive dagar med innhold, og i dag har me allereie rukke bake Oreokake til svigerfars (og Norges) bursdag i morgon, samt vore p kaffibesk hos oldebestane i eit par timar. Etterp skal me i middagsbesk hos Dalebestane, men frst er det tid for Oreokjeks, kaffi og Panserhjerte! Ha ein fin sndag!


Oppskrifta finn du her.


Sunn - enn s lenge

Sidan eg er blitt kjernesunn og treningsflink p liksom, lagde eg tidenes kveldssnacks til Farmen. Gulrot, agurk og rmmedressing er iallfall hakket sunnare enn dip, chips og sjokolade, sjlv om det er det magen min egentlig skrik etter. Kjennes iallfall bra spisa sunt, sjlv om eg ikkje blir srlig mett. Den som hadde hatt eit glas brus og ein sjokolade!




Wash away the snow

Det var umenneskelig herlig kjenna regn mot ansiktet igjen, og eit yeblikk vurderte eg bli stande for alltid. No kan det godt regne som berre juling, ein ny syndeflod hadde ikkje vore meg i mot. Velvel, i dag er det fredag - iallfall kjennes det snn. Me har nemlig vore p handel med oldebestane med pflgande vafler, berlinerboller & kaffi, just som me pleier om fredagen. For yeblikket er eg dog i overkant mett etter deilig middag; heimalaga kyllingbaguettar med salat, mais og ost. Absolutt ein middag anbefala, endo s kresen eg er. No er det iallfall p tide gi Vincent kyllingmiddag, fr ein herlig ettermiddag med avslapping og leik str for tur.


Mmm, kyllingbaguett med ost, mais, salat og Denja baguettesalat med kylling curry!



Cupcakes.

Bakenden slo til igjen, cupcakes (sjokolademuffins) med frostingoppskrift henta fr bermte Magnolia Bakery i New York - kor Sex and the City-gjengen kjper sine muffins i serien. Om frti minutt skal eg sleppa alt eg har i hendene og henslenga meg i stresslessen og la damene fra Frustrerte og Private Practice forfra meg. Ikveld med cupcakes p bordet, deilig!

VANILJESMRKREMGLASUR
(nok til ~12 muffins)

110 g usalta smr
9-10 dl melis
0,75 dl melk
1 1/2 ts vaniljesukker

Ha smret i bolle og tilsett melk, vaniljesukker og halvparten av melisen.
Bland til det er glatt og kremete.
Hell gradvis i resten av melisen, tilslutt skal glasuren bli ganske tjukk.
(Ha i konditorfarge om du vil.)


cupcake

Oreokake.

Fredagskveld, og eg er aleina heima. Vincent sv i vogna si, og Christian jobber igjen. The Voice smyg fengande tonar ut av tven og eg har for ein gongs skyld trent. Really. Skal fortelje seinare. Anyways, sidan bakarhatten kledde meg s utrulig godt hin dagen, og resultatet blei spass smashing, tenkte eg - snopesjuk som eg er - at eg skulle legga ut oppskrifta p Oreokake.

OREOKAKE

4 pakkar (esker) Oreokjeks
100 g smelta smr
225 g Philadelfia
2,5 dl melis
3,5 dl piska krem (fr 1 boks flyte)
2,5 ss sukker
1 pose sjokolademousse
2 dl melk (til moussen)

Legg til side ca 4-5 kjeks til kakepynt.
Legg resten av kjeksa i ein pose og smuldra dei til smular ved hjelp av kjevla.
Smelt smr og hell over kjekssmulane og bland s det kan smrast ut i ei form (rund form, ca 24 cm)

Miks Philadelfiaen med melis s det blir ein luftig og kremete masse.
Lag krem med sukker, og bruk ca halvparten av kremen til rra forsiktig inn i ostemassen.
Smr massen over kakebotnen.

Miks sjokolademousse som vist p pakken.
Smr p kaka og sett i kjleskap til den er stivna (omtrent ein 1/2 time).
Legg resten av kremen p toppen tilslutt og pynt med knuste kjeks!

oreo


Middagstips.

Til Ragnhild

Har du nokon gong vore med te kjttdeig & spaghetti hos bestemor og bestefar? Eg hugsar ikkje om du har, men uansett, bestefar lagar min absolutte favorittkjttdeigssaus. Derfor skulle eg i dag utretta eit aldri s lite mirakel ved hoppa etter Wirkola, i eit desperat forsk p kunne leggje enno ei fantastisk og enkel oppskrift til p vr leiligheitsmeny. Det gjekk s dr.

middag2

Nokon gong sett Rottatouille? Animasjonsfilmen om rotta som er kokkeleringsgud? Eg kjente meg litt snn idag. Iallfall i begynnelsen, nr alle matvarene stod hulter til bulter p disken og eg blanda villig vekk bde mjlk, tomatpur og jevning saman med kjttdeigen i steikepanna. Deilige dufter steig fr steikepanna mi, og eg stakk barnslig ei teskjei oppi og smakte til. Forresten har eg alltid hatt litt angst nr noko anna enn kjttdeig skal oppi steikepanna, og eg m innrmma at eg er bra skeptisk til korleis smaken vert nr ein slr mange forskjellige ingrediensar saman til eitt. Eg er slett ingen "godt aleine = godt ilag"-type. Dog, med litt knall og fall og Christian og Pusi (p Pusi, les: tiggar) som hjelpekokkar, vart min versjon av kjttdeig & spaghetti slett ikkje verst. Ikkje like god som bestefar sin, og eg hadde kanskje ikkje gitt meg sjlv ei stjerna i Michelinguiden enno, men det er jammen ikkje lenge til.

middag

Klok av skade:
- Det er ikkje lurt g fr kjttdeigssausen p steikeplate med full varme. Spesielt ikkje sidan den inneheld store mengder melk som lett svir seg i botn. Gjer det aldri, sjlv ikkje om det berre er for vekke kjrasten og tar toppen to minutt.

- Hiv aldri for mykje buljong oppi til byrje med. Stol ikkje blindt p oppskrifta, buljong m nemlig smakstilsetjast. Om ikkje smakar heile blandinga salt, salt, salt. Om uhellet er ute: depp ei lita stund og forsk spe p med uante mengder melk, flyte og jevning for blande ut smaken.

KJTTDEIGSSAUS

1 kjttdeig
Lk
- steikast ilag.

1/2 - 1 tomatpur
Melk
- spe ilag til blanding p ca 1/2 liter

Jevning, av 2 ss kveitemjl rista i vatn
Pepper
1-2 ts lys buljong
Flyteskvett

La smkoke ca 15 min

An apple a day.

Eg er husmormateriale. Det vil eg absolutt pst. Idag har eg nemlig baka to eplekaker. Eplekaker av sjlvhausta (Amalie&Martine, bilete under)eple fr bestefar sin hage. Ei ordentlig eplesmuldrekake, just som eg likar den. Lett lage og med ein liten smak av himmelen. Eg lovar.

For utan ete meg rimelig mett p eplekake til Torsdagsklubben, har eg i kveld vore p tur med Hkon. Ufatteleg kor mange gongar me har gtt den same strekninga, gjennom hljregn, snstorm, vind, yr og sol. Alt me under stjernene har diskutert, snakka om, sladra om... innhaldsrike turar krydra med nordlys, fontener opp av kommalokk, kebabpizza til nista (mista i vegen), og ikkje minst ge.Den som hadde hatt innebygd skritteljar/kilometerteljar!

eple


EPLEKAKE

200 g sukker
200 g mjl
100 g smr

3-4 epler
Sukker og kanel.

210 grader i ca. 20 min.

Bland sukker, mjl og usmelta smr.
Legg blandinga og eplebitar lagvis.
Str sukker og kanel p toppen.

















Matprat.

Det er ikkje sjeldan at eg gjennom renes lp har forbanna meg over middagen som har blitt servert heime, nettopp fordi eg er s kresen. Det er ikkje mamma sin feil, for eg skjnnar inderleg godt at det ikkje er lett tilfredsstilla smakslkane til ein familie p fem, deriblant to superkresne avkom. Difor har eg alltid tenkt som s at alt skal bli mykje lettare nr eg fr laga min eigen middag kvar einaste dag. I det store og vide har eg fantasert om rykande tomatsuppe annakvar dag, rmmegraut kvar laurdag og lekre, eksotiske rettar med spicy duft. Dessverre har kreativiteten min nr det gjeld kokkelering vist seg ligga p null. Sjlv tar eg gjerne til takke med posesuppe, og eg vil pst at eg er lett tilfredsstilla, men nr ein derimot er to s vert det litt verre. "Graut p ein tysdag?!" sa Christian og sg forskrekka p meg d eg foreslo ein enkel utveg p middagsproblemet vrt. Eg kan dog seie meg einig - verken graut eller posesuppe vert rekna som ordentlig middag. Problemet er berre det at eg kun kan komme p tre alternativ til ein skikkelig middag for oss! Kylling, ris og bretagne, taco eller jegergryta/anna gryterett. I forgrs enda me opp med jegergryta - til mi store begeistring, men det var berre fordi eg lova laga maten medan han testa ut eit nytt spel til PS3.
Eg har mildt sagt lagt hovudet mitt i blaut mang ein gong for komma p andre rettar som er verdt innlemma i middagsrutinane vre, men det er ikkje lett, og kreativiteten samt dei eksotiske duftene uteblir enn s lenge. Nokon som har gode middagstips?

eple9


Hobbyvegetarianaren.

Eg er den mest kresne du kan tenkja deg nr det gjeld mat. Det har eg alltid vore. Lista over mat eg ikkje likar er lengre enn herfr til mnen, medan maten eg faktisk et kunne vore skribla ned p ein postitlapp. For eksempel har eg aldri likt fisk. Ingen form for fisk faktisk, sjlv om nokre typar gr ned med naud og neppe. Eg et omtrent ingen former for kjtt eller plsa, og iallfall ikkje store kjttdeigsklumpar - dei br helst ikkje vera strre enn eit punktum. Steiking av kjttdeig er alts min jobb i heimen. Det er mange andre saker eg heller ikkje likar, men i middagsrettar er kjtt og fisk rimelig obligatorisk med mindre ein er vegetarianar. Noko eg ikkje er.
Det er lite fordelaktig vera matkresen nr ein er gravid. Her ein dag hadde bestefar, hvis store fortviling er at eg ikkje likar fisk, skre ut ei avisnotis til meg. Gravide trenger feit fisk, var overskrifta, og notisen inneheldt - kort oppsummert - kva typar feit fisk er og kvifor gravide spesielt br passa p f i seg nok feit fisk. Fisk gjer nemlig barnet meir intelligent. Det heile enda i eit minikurs i forskjellen p feit og mager fisk, eit utval av fleire feite fisketypar som passa til middag, samt rykt blkveite til middag neste dag. Mine systre lo forresten hysterisk, dei frestilte seg nok ein diger klump av ein fisk.
No m eg for all del ikkje misforstast. Eg er nemlig fryktelig glad i mat og kunne glatt te heile dagen. Problemet mitt er berre at eg likar feil type mat, for lite sunn mat. Eg kunne lett te ris og bretagne til middag kvar bidige dag, te skjeva med sjokade til frukost heile ret og for alltid hatt rullekaka og eple som mellommltid.

eple5



Mitt navn er Silje, jeg er 23 r og bor p Stord sammen med familien min.

Dette er mitt pusterom hvor jeg deler det jeg har p hjertet.

Sprsml? Kontakt meg p silje.tillung@gmail.com