Sankta Lucia

 

"Dagen for feiringen av Sankta Lucia faller tidsmessig alltid i adventstiden. Selv om dette kirkehistorisk ikke er på grunn av en tilknytning til adventstiden, men rett og slett fordi den hellige Lucia skal ha lidd martyrdøden den 13. desember, oppleves festlighetene, særlig i Skandinavia, nok som en førjulsskikk som er med på å berede grunnen for julefeiringen."

 

 

Kom akkurat heim frå Luciafest i barnehagen og har ein liten mellomlanding på pc-stolen før det er full rulle med intens eksamenslesing. Luciafesten var så koselig! Vincent si gruppa er yngst, og gjekk derfor ikkje i tog men fekk besøk av dei andre ungane i barnehagen som gjekk i tog og song for dei. Det var mange små, undrande ansikt som trykte seg inntil vindusruta når ein hærskare av kvitkledde barn med lys og glitter vandra forbi i mørket utanfor, og då dei kom inn døra medan dei song, stod Vincent bare å måpte. Det var så fint! Etterpå fekk me lussekattar, saft, kaffi og julekjeks, ein perfekt start på dagen!

 

 


Pepperkakebaker

Helga fekk som vanleg vinger og var over før ein i det heile tatt fekk sukk for seg, men me har hatt ei skikkelig kosehelg. Pappaen har hatt fri for andre helg på rad, og i dag har me baka pepperkaker til den store gullmedaljen. Vincent har sprunge rundt og sagt "baka" og peikt på seg sjølv i heila dag, han liker å baka men blir fort lei. Pynting går også for baking, og luringen var snar med å klatra opp på ein stol, stjela til seg eit par non stop og klatra full fart ned igjen før nokon såg han. Verdens skjønnaste gomlefjes med munnen full av non stop!

 

No er det på høg tid å krype til korset og ta kveld. Vekkarklokka ringer 0630, og i morgon er det Luciafest i barnehagen med lussekattar og Luciatog, det blir så kjekt! God natt!

 

 
Kafédate og julamenn

Skulle vore publisert 10.12.10

 

I dag har det blitt i underkant lite eksamenslesing, men til gjengjeld har eg teke det igjen i kjekke ting. Eit par timar med sladder, kaffi og veninneprat fauk avgårde då Gunhild og eg testa ut senterkaféen idag, og det var virkelig kjekt å catcha up igjen. Me skiltes med eit løfte om å møtast oftare, men før eg sprang tilbake til bilen og køyrde (les: sklei) heimover i sluddværet fekk eg tid til aldri så lite impulsshopping. Ingenting er bedre enn prosentar og avslag, kor mykje pengar sparar eg ikkje på det då, mon?

 

Ettermiddagen har gått med til å baka julamenn saman med mormor og småtantene - men Vincent vart lei etter å ha laga eit par "giiis"ar, eit par hjerter og nokre koner - og sjølvsagt etter å ha tatt eit par jafs av deigen. Etter ei stund var det langt morsommare å sjå Månetoppen på barne-tv og herje på golvet, og me syng Månetoppen-nattasongen og snakkar om alle "nistane" støtt og stadig. Spesielt Kjelegrisen er storfavoritt.

 


Bake kake søte!

 


Gyngehest!Speil, speil på veggen der - kven er trøyttast i huset her?

Det har tydeligvis gått sport i å stå opp tidligast mulig. Ellers bedagelig anlagte Vincent rakk å rope "mamma, mamma!" og hoppe opp og ned i senga ganske mange gongar før mamman kikka på klokka og ho berre viste 0547. Etter det var det berre å gni søvnen ut av augene og starte dagen. No sit han under ullteppet og ser "ålket" (Fantasiens Flyttefolk), me har spist skjeva, pepperkaker og o'boy til frokost, mammaen klamrar seg til dagens første, sterke kaffikopp, og om ikkje så lenge skal me og småtantene køyra til barnehage og skule. Deretter skal eg lese grammatikk med stor iver saman med min bestevenn kaffien. Ha ein fin dag!

 
Halvvegs

For øyeblikket ligg eg strekk ut på sofaen under det røde juleullteppet mitt. Har akkurat tvunge kroppen gjennom ein lang dusj av sviande varme stråler og er ganske segneferdig. Vincent bestemte at det var morgon 0530 i dag, så koffeininntaket har vore høgt gjennom heile dagen. Likevel er det for tidlig å legga seg no, kvifor høyrer ein alltid på klokka og aldri på kroppen når det gjeld leggetid?

 

Det har vore stille frå min kant ei stund, det beklagar eg. Eksamenslesing og familieliv tek alle mine krefter, og eg føler eg gjer det meste halvvegs for tida. Første eksamen vart levert på mandag, og det var tusen kilo som letta frå skuldrene mine då eg endelig bestemte meg for at finpussingsarbeidet var over og trykka "send" - nøyaktig ein time før fristen gjekk ut. No er det intens grammatikklesing før eksamen neste torsdag, deretter blir det ein fortjent juleferie i nesten ein heil månad. Ord kan ikkje beskriva kor mykje eg gledar meg!

 


Bubbles for breakfast

02. desember, og berre ein liten månad til Vincent fyller to år. 23 månadar stor, kor har tida blitt av? "Busjda" er for øvrig eit tema me snakkar om kvar einaste kveld før leggetid. Dette bildet har fått plass på veggen i soveromsgongen, og kvar kveld fortel me opp og ned og i mente om bursdagen som inneholdt ballongar, kaker, pakkar, song og moro.


"Har du bursdag snart, Vincent?" spør me alltid når me har sett på bildet ei stund.
"Ja-a," svarar han og nikkar djupt og andektig, som om han har full peiling. Skjønning!

 

Apropos pakkar så er det stor stas med adventskalender kvar morgon. I går morges var det Makka Pakka som skjulte seg under alt papiret, og etter han fekk status som ny bestevenn har han fått pussa tennene, vaska seg og spist skjeva - og ellers alt som høyrer med til kvelds- og leggerutinane våre. I dag var det såpebobler i pakken, så det blei såpebobleunderhaldning til frokost. Herlig!

 

 

Ellers har eg min første eksamen på mandag, mappeeksamen i pedagogikk. 4000 velskrevne ord skal vera klort ned i form av to separate oppgåver. Står litt i stampe for øyeblikket, men satsar på at det går betre i morgon. Det skal bli utrulig godt med ordentlig juleferie, og ut i frå neste semesters timeplan ser det ikkje ut til at eg byrjer på skulen igjen før 13. januar. Med andre ord ein lang ferie, det blir herlig!

 

No skal eg straks krype til køys. Vekkarklokka står på 0639 i morgon tidlig, me skal tidlig opp og avgårde i barnehagen. Vincent skal vera med å baka lussekattar halv åtte, det trur eg blir veldig koselig!

 

Ha ei god natt!

 


Mitt navn er Silje, jeg er 23 år og bor på Stord sammen med familien min.

Dette er mitt pusterom hvor jeg deler det jeg har på hjertet.

Spørsmål? Kontakt meg på silje.tillung@gmail.com